2009. február 26., csütörtök

febr 24-26

Nos, az elmúlt 3 napban semmi különös nem történt, ha csak az nem, hogy végre elkészült a bérletem, mivel ugye még nem vagyok 21, ezért jóval olcsóbb bérlet jár érte, de ehhez az igazolvány elkészítése 15 napot vet igénybe...
Megy minden végre ahogy kell, elkészült az órarendünk. Összesen hat tárgyunk van Ancsával, ebből 5 közös, a Kultúrális örökséges, A spanyol és világgazdaság, Bevezetés az arab kultúrába, Spanyol és Vállalkozások szervezése és irányítása. A hatodik Ancsának gazdasági angol, nekem pedig HR. A tanárok mindegyik órán nagyon rendesek, jófejek, segítőkészek, a HR és vállalkozásos tanár (mindkettőt ugyan za tartja) pl nekünk Erasmusosoknak elküld minden anyagot, amit amúgy csak félév végén tesz majd fel netre. Mivel mi minden szakról vehetünk fel tárgyakat, így eléggé sok ütközik, konkrétan minden tanárral beszélünk kellett, mert 1-1 órájukra nem tudunk bejárni, mert ütközik egy másikkal. Ezt itt azért kellett megbeszélni, mivel minden órán kötelező a részvétel, van névsor, és a részvétel 10%-ban beleszámít a jegyünkbe. Ezen kívül nincsenek külön előadások és szemináriumok, hanem úgy egybe van minden, és a max fős óra, amin vagyunk, az a világgazdaságos, 20 körülien vagyunk rajta, és ez itt már soknak számít. A legtöbb órán olyan 7-en, 12-en vagyunk.
Sikerült jó órákat kiválasztanunk, viszonylag érdekesek is, és nagy részét értegetjük is, hogy mit mondanak. Amiktől a legjobban féltünk, a szakos tárgyak, azokat inkább értjük, nem úgy mint pl a kultúrális örökségeset, ahol eléggé érdekes akcentusa van a tanárnak..... De azért az is megmegy majd valahogy. Mos pl majd egy órán keresztül magyarázta a hosszúsági és szélességi fokokat, meg hogy a gömb alakú Föld térképét hogyan konvertálták át síkká a térképhez.
Arabon azon kívül hogy természetesen spanyolul vesszük az arab nyelvű országokat, tudnivalókat, érdekességeket róluk, megtanultuk leírni a nevünket is arab betűkkel. Mivel ez nem kötelező tárgy, hanem szabadon választható, a tanár is úgy kezeli, és hogy ne sokalljunk be vizsgaidőszaklban, nem lesz vizsga, csak két könyvet kell elolvasni és írni róluk, de nekünk elég lesz egy is, és bármilyen nyelven olvashatjuk, csak a beszámolónak kell spanyolnak lennie :)

Nos, lényegében ennyi, holnap hajnalban indulok Bilbaoba (no nem egyedül, a suli által szervezett útra), és csak vasárnap este jövök meg. Ancsát pedig erre a 3 napra itthagyom magára ......

2009. február 23., hétfő

(febr 23) Mi, kontra közlekedés

Nos, a mai napon, mint a címből is kiderül, a közlekedés ma nem a mi oldalunkon volt...... Reggel ugyan nem rossz buszra ültünk, de napjában van párszor olyan, hogy a suli felé menő busz bekanyar egy másik kisvárosba is. No, máma sikerült egy olyant kifogni...... De még így sem késtünk el.

Az első két óránk Organización y Administración de Empresas volt, ebből kb az első volt megtartva, a tanár igen jófej, kb tízen vagyunk az órán, a tanár rögtön azzal kezdte, hogy mutatkozzon be mindenki, mert mi újak vagyunk, nem ismerünk senkit. Aztán elmondta, hogy mikből tevődik majd össze a jegyünk. Aztán mivel a suliban egy konferenciasorozat van, részt vettünk mi es egy előadáson ma, lesz még jó sok, és ezekről majd összefoglalót meg véleményt kell írni.
Utána volt pár lyukas óránk, kint napoztunk egyet :) aztán spanyol volt, megint csak jó volt, már egyre nagyobb a csoportunk.
Aztán volt még egy Economía Espanola y Mundial óránk (Spanyol és világgazdaságtan). Erre a félévre a spanyol gazdaság jutott, a világgazdaság múlt félévben volt. Hát ez az óra nagyon komoly volt ma, csak néztünk...ugyanis amit nekünk otthon kb 10 perc alatt kel lekörmölni, és akkor már sok időt kaptunk rá. azt itt egész órán keresztzül íruk.... :) Ez nekünk lényegében nem rossz, mert a tanár mondja is, úgy hogy a beszédértést is gyakoroljuk, de még a táblára is írja, úgyhogy mindent le is tudunk írni, és még sokat sem veszünk.... A Szakszavakat legalább tanuljuk, és még bele sem gebedünk talán :)

És buszozás hazafelé... hát mint az máma kiderült, nem csak egy busz megy ki a sulihoz, ugyanis mint mindig megkérdeztük, hogy Madridba megy-e a busz.... ide is jött, csak egy kicsit másfelé, mint eddig megszoktuk, és piciel hosszabb volt az út... ez ugyanis még elkerült egy kicsit délre, és egy másik buszpályaudvaron tett le minket Madridban, jó 1 órás buszozás után.. No de legalább láttunk valamit, igaz ha még nem is a város éegszebb részét, de a kisvárosok, amiken keresztülmentünk, szépek voltak.

Lyukas óra UAX-módra, február 23-án :)

2009. február 22., vasárnap

(febr 20-22) A hétvége....

Nos a hétvége nem egészen úgy kezdődött, mint ahogyan elterveztük..azaz egy nyugis, pihengetős péntekkel, amikor végre minden függőben lévő dolgot el tudunk rendezni,normális kaját főzni, viszonylag időben, az itteniekhez mérten azonban meglehetősen korán lefeküdni, szombaton normális időben felkelni, és útnak indulni...
Mivel kissé hűvös volt, a városnéző dolgot elhalasztottuk szombatra, és inkább boltba mentünk, aztán főztünk, mert már hiányoztak az otthoni ízek. Csináltunk paprikás krumplit, palacsintát (igaz csak nutellás lett, mert az otthoni lekvárt nem tudja semmi helyettesíteni, túrót meg még nem találtunk a boltban...), a kenyerünk nemigen jött össze..... pedig már nagyon hiányzik...
A háziaknál pedig este/éjjel vendégség volt, valami barát költözik Ecuadorba, és őt búcsúztatták. Rosillo, a "házinéni" már délutántól mondogatta, hogy majd lesz egy korunkbeli is, vele majd beszélgethetünk... No ez a korunkbeli, Ediardo éjjel 3ig folyamatosan öntötte magából a szót..persze angolul... mindegy, a lényeg, hogy fél 4 - körül estünk az ágyba....

Szombaton kb délig aludtunk, aztán délután 4-6 között elmentünk megnézni a Real MAdrid stadiont, az Estadio Santiago Bernabéu-t. Épp egy meccs előtt sikerült odaérnünk, úgyhogy már láthattuk a lovas rendőröket is.... Be viszont most nemigen lehett volna menni, majd egy másik alkalommal....
Este a két másik magyarral, Lídiával és Andrissal, és a két némettel, Isabellel és Sigivel elmentünk csavarogni, beültünk egy bárba, aztán olyan 2 körül már itthon is voltunk.

Máma a Retiro park volt a listán, jól el is sétálgattuk ott az időt... végre fák.... nem mintha amúgy olyan kevés lenne, mert ennyi zöldet még egy városban sem láttam, és ilyen élhető nagyvárost sem láttam még. Itt megnéztük a Kristálypalotát, sajnos csak kívülről, mert vasárnap korábban zár, de majd egy másik alkalommal, úgyis megyünk még oda... A Velázquez kastélyt is megnéztük, ezt viszont épp felújítják, csak májustól lehet látogatni. Még megnéztük a Puerta de Alcalá-t, aztán jöttünk haza....

Nos, röviden, de lényegretörően ennyi a hétvége történése.



Estadio Santiago Bernabéu

A Retiro parkban

A Kristálypalota belselye...

Fekete hattyú a Retiro parkban

Palacio de Velázquez

Puerta de Alcalá

2009. február 19., csütörtök

febr 18-19

Nos, tegnap már voltak óráink..elviekben.. Gyakorlatilag ugyanis bementünk fél 3-ra órára, de nemhogy a terem nem volt nyitva és diákok nem voltak ott, még a tanár sem jött be.... De mint kderült nem is volt baj hogy ez az óra most elmaradt, mivel ugyan abban az időpontban kezdődött egy másik, ami érdekelt minket, és így megtudtuk, hogy nem kétszer adják le ugyan azt az órát egymás után, hanem ezek dupla órák, ráadásul heti kétszer. Ennek a tárgynak a neve Patrimonio Cultural, kultúrális örökségekről, örökségvédelemről lesz szó. A tanár igen rendes, csak most még sajnos keveset értünk az órákból, de ez idővel majd változni fog...
Máma nem volt óránk, mivel Bevezetés az arab kultúrába lett volna, ami ugyancsak szabadon választható tárgy, és ezekre nem jönnek be még a tanárok sem most, így be sem mentünk a suliba, inkább sétáltunk Madridban. Átsétáltunk a Parque Norte-n, ami a háztömb mellett van, amiben lakunk. Ennek a parknak a másik felén van a Quatro torres, ez négy hatalmas, 50 emelet körüli torony, amik építését tavaly fejezték be. Innen elsétáltunk a Puerta de Europa-ig (Európa kapuja), ez ugyancsak tornyokból áll, a két torony mintha dőlne egymás felé.
Ezután metróval elmentünk a Puerta del Sol-ra, ahol találkoztunk Lídiával és Andrissal, akikkel elmentünk chocolate con churrost enni, majd kimentünk a Plaza Mayor-ra, üldögéltünk, beszélgettünk, és utána egy jót sétáltunk.

Amai nap képterméséből néhány: Quatro Torres

A pályaudvar pálmaházában...

Chocolate con churros:)

A Plaza Mayor-on

Plaza de Espana-n



2009. február 17., kedd

(febr 16-17) Első napok a suliban...

Nos, tegnap volt az első napunk a suliban. Kissé izgultunk természetesen, de ez eddig nagyon alaptalannak bizonyult, ugyanis eddig mindenki igen kedves, segítőkész, és akikkel eddig beszélnem kellett, igen érthetően is beszéltek.
Rögtön első nap sikerült is elkésnünk, ugyanis a házunk elől két busz is indul Moncloára. Az egyik menetideje 20 perc, a másiké pedig 50. Vasárnap a 20 percessel mentünk ki, tegnap viszont az 50 perces menetidejű jött előbb. Így 3-mal későbbi busz értünk csak el Villanuevába.. :) De nem maradtunk le semmiről.... a szükséges infokat így is megtudtuk. A köszöntés és a papírok kiosztása után körbevezettek minket a suli épületeiben, aztán kaptunk egy kis időt, hogy mindenki megnézze, milyen órákat vehet fel. Ugyanis úgy kell felvenni a tárgyakat, hogy a különböző épületekben ki vannak függesztve a tárgyak, évfolyamok szerint, az első két hétben bármelyik órára bemehetünk megnézni, és ami tetszik, azt vesszük majd fel, ezt pedig febr 26-ig kell lefixálni.
Ez után a suli étkezőjébe kellett mennünk, itt egy külön helyiségben tartottak nekünk egy kis fogadást, tipikus spanyol kajákat kóstolhattunk. Itt aztán volt jó 1,5 óránk az ismerkedésre. Vannak itt Chiléből, Kanadából,USA-ból, Ausztráliából, Csehországból, Litvániából,Franciaországból, Németországból, Ausztriából, Olaszországból, és nagy örömünkre még két magyar is van itt, építészhallgatók.
Eddig természetesen a magyarokon, Lídián és Andráson kívül a két német lánnyal, Isabellel és Sigivel, az osztrák Jürgennel, a litván Sandrával lettünk igen jóban.
Az ismerkedős 1,5 óra után egy spanyol nyelvi szintfelmérő volt, ami egy 70 feladatos tesztből, egy kis szövegértésből, egy kis kifejtős feladatból (miért ebbe az országba jöttem), és egy szóbeli részből, egy egyszerű kis beszélgetésből állt. Ez alapján osztottak be minket csoportokba spanyolórára.

A mai nap sem voltunk még órán, ugyanis volt más dolog is, amit le kellett tisztázni, ma csinálták a fényképet az itteni diákunkba, és ezen a héten még kb a tanárok fele valahol üdül. Lídiáéktól hallottuk hogy volt (lett volna) olyan órájuk, amire nemhogy diákok nem mentek be, még a tanár sem volt ott.
De most már tudjuk (elvileg) hogy mikor hol lesznek az órák, és hány kreditet érnek. Holnap már akár négyre is bemehetnénk, de ez valószínűleg sok lesz, úgyhogy szerintem holnapután meg pénteken fogjuk még megnézni azokat, amik holnap elmaradnak (ha jól tudom pénteken amugy csak egy lenne eddig, szóval még belefér)

Máma már fényképeket is csináltunk a sulinál:






Ezekben a szép hegyekben gyönyörködhetünk, amikor megyünk át egyik épületből a másikba :)

2009. február 15., vasárnap

febr 15

Nos, a mai nap akárcsak otthon, misével indult... Igaz, pár órával később, ugyanis ahogy eddig meg sikerült figyelnem, itt 9 előtt még misét se nagyon tartanak (de azért én nem túloztam el, a délire mentem :)) Hát szómiszó, nem sokat értettem, és kissé másképp is van, mint nálunk. De majd idővel.....
Ebéd után aztán Ancsával elmentünk Moncloába megnézni, hogy honnét indul majd holnap a buszunk a sulihoz, nehogy már az elején elkéssünk :) No, itt aztán el is töltöttünk egy jó időt, no nem azért, mert nem találtuk a busz indulásának helyét (úgy ki van táblázva minden, hogy még akarnánk sem tévednénk el), hanem mert olyan szép a környék, hogy elindultunk sétálni egyet. Az idő is tökéletes volt, egy felhő sem volt az égen, de túl meleg sem volt....
No, a metróban aztán találtunk egy újabb furcsaságot (legalábbis számunkra) : az üdítő automata mellett könyv, illetve virág automatát.
Utána még elmentünk a Plaza Mayor-ra, valami turistainformáció félét keresni, hátha sikerül összeszedni 1-2 hasznos infot. Ez sikerült is, no és a tér is gyönyörű....

Még 1 dolog, ami nekünk sajnos érdekességnek számít: mikor mentünk a busszal Moncloára, és véletlenül fordítva tettük bele a jegyet jukasztóba nem egy életunk fejű, finoman szólva is morcos képű sofőr nézett ránk, hanem egy kedves ember, aki normálisan mondta, hogy hát fordítva éne betenni a jegyet... Kb a harmadik megállónál egy tolókocsis fiatallal álltak a megállóban. Más felszálló nem lett volna ugyan, de a sofőr kinyitotta az ajtót, leszállt, megkérdezte, hogy erre a buszra szeretnének-e felszállni, utána leengedte a rámpát, megvárta míg feltolják a lányt, és nyugodtan indultunk tovább. No, ilyent én nemhogy nem láttam még itthon, de még hírét sem hallottam...
















U.i.: A citromos sör nagyon finom :)

2009. február 14., szombat

febr 14

Mivel a mai napunk lényegében alvással telt, nem sok minden mesélnivaló van, inkább néhány képet teszek fel. A lakásról, illetve néhány számunkra furcsa dologról a boltban......


A nappali a lakásban














Kilátás az erkélyünkről














A 13 emeletes épület, aminek a 7. emeletén lakunk















Bolti érdekességek:





Vörös, rozé és fehér borok






Citromízű sör
És a sörös sorok egy része (kb fele - jóindulattal)
Minibanánok
Vákumos rákok...
...és kagylók
Cukor

2009. február 13., péntek

(febr 13) Költözködés

Nos, a mai nap a költözködésről, és a "háztartás beindításáról" szólt. Péntek 13-a ellenére semmi galiba nem történt (bár itt 13-a kedd a hasonlóan babonás nap) - ezen kívül még a háztömbnek, amiben mától lakunk szintén 13 emelete van....
Délelőtt fél 11-ig kellett elhagynunk a hostelt, ez sikerült is, utána újra egy hosszú metrózás következett, az albérletig..szerencsére, most elkerültek minket a zsebesek... Kis csúszással sikerült is ideérnünk, majd pár órás kipakolás, berendezkedés. A főbérlőink 1 házaspár, a feleség ecuadori, a férje angol. Nagyon kedvesek, segítőkészek. A szomszédban van az egészségügyi és sportminisztérium épülete, és annak ellenére, hogy nem a legfelső emeleten lakunk, hanem a hetediken, még innét is lehet látni a város melletti hegyeket, amiken még hó van.
Megbeszéltük velük a megbeszélnivalókat, megkaptuk a kulcsokat, és indultunk bevásárolni a közeli comercio central-ba, ami hasonló mint nálunk a plaza, csak épp kb 3-szor nagyobb a pesti Árkádnál. Az Alcampoban (itteni Auchan, még a madár is megvan) bevásároltunk. No, ez sem az általunk megszokott méretekkel rendelkezik, két emeletes, úgyhogy kb. 3 órát sikerült ott elidőznünk, rendesen bevásárolnunk. Az árak hasonlóak az itthoniakhoz, azzal a különbséggel, hogy itt klasszisokkal nagyobb a választék, sajtokból pl. 4 hűtősornyi van, mire a végére ér az ember, elfelejti, mit volt az elején. A bevásárlás eredménye az lett, hogy 42 kilónyi cuccot cipelhettünk "haza" (és nem a válságra készültünk.. :))
Délután 7 körül értünk vissza, utána megcsináltuk a vacsinkat. Végre nem kellett várni a konyhában, hogy főzhessünk egy kis tésztát, nem kellett sorban állni, hogy mosogathassunk..... (ezt is megértük hogy sorban álltunk azért hogy mosogathassunk:)) Csak a mienk volt a konyha...
Bár hallottuk, hogy a spanyolok étkezési időpontjai kissé odébb vannak mint a mieink, kissé meglepődtünk, mikor a főbérlők fél 11-kor vacsoráztak, olyan címen, hogy azért egy kicsit kell vacsorázni, és ugye mi is ettünk? És még most is, negyed 1-kor is csörömpölés hallatszik a konyhából, a szüneten levő kisfiú, aki most itt van , most feküdt le aludni......

Ma nagyon szép időnk volt annak ellenére, hogy pár napja 8 fokot mondtak ide. Ugyanis kissé elszámították magukat az időjósok, mivel 19 fokos napsütéses időnk volt :)

2009. február 12., csütörtök

(febr 12) Albérletkeresés 2

Nos, mivel a mai találkákat ketten is visszamondták, mert már kiadták a lakást, lett egy szabad délelőttünk, úgyhogy végre kicsit kipihentük magunkat. Aztán a délután megint metrózással, lakásnézéssel telt. Este viszont már dönteni kellett, hogy a 2 befutó közül (mert ennyi volt igazán jó) melyikben is szeretnénk lakni. Utána volt szerencsém telefonálgatni mindenkinek, h köszönjük, de mégsem megyünk a lakásodba, ill hogy akkor ugye még szabad a szoba? És szerencsére szabad volt, nem adták ki tegnap óta.. :) Úgyhogy holnap 10kor költözünk ki a hostelből, mivel fél 11-ig kell elhagyni. A sportminisztérium tőszomszédságában fogunk lakni, naggyon jó környéken, lakás is nagyon jó :D
Végre bevásárolhatunk mindent rendesen, merthogy eddig ugye semmit sem lehetett venni, mert csak a bőröndünk volt, nem tudtuk volna miben vinni, hova tenni.... de holnap végre.....:D

És ezek után végre nem csak a metrót fogjuk látni, hanem már a városból is valamit :)

2009. február 11., szerda

(febr 11) Albérletkeresés 1

Nos felkelni nehéz volt, de sajnos korán kellett, mert még igazolványt is szerettünk volna csináltatni, amihez a bérlete vesszük, és be volt osztva, hogy hova, hányra kel mennünk..... A Tabaco, ahol ezt a kártyát csináltatni lehet, 10kor még ki sem volt nyitva, miért is..... úgyhogy ezt hagytuk, mentünk az első helyre. Aztán a következőkre.... Az első volt a legjobb, az utolsó a legszörnyűbb, amolyan mit lehet a diákokkal megtenni típusú, közvetítő iroda.....
De még majd holnap is megnézünk néhányat..... Aztán muszály lesz dönteni, mert péntek délelött 11-ig ki kell költöznünk.
Aztán bementünk vásárolni egy kicsit, hogy ma legyen valamiből vacsora.....
Tehát máma semmi kalandos nem történt, azt leszámítva, hogy lejártuk a lábunkat, ja és találtunk egy Budapest plakátot :)

(febr 10) Messze idegenbe......

Hát megérkeztünk.....
Igaz, az indulás nem volt éppen zökkenőmentes, a reptéren éppen csak a ruhát nem vetették le rólunk az átvilágításkor. Laptop-ot ki a tokjából, kabátot le, pulcsit le, cipőt le.... azután, igaz ki sem mentünk a terminálból, de Prágában újra végig kellett játszani ezt, igaz, ott nem szóltak egy szót sem, inkább ötször visszaküldtek, hogy még vegyem le ezt meg azt.....
Pestről kis késéssel indultunk ugyan, de még így is bőven elég volt az 55 perces átszállás. Az út jó volt, még reggelit meg ebédet is kaptunk a gépeken. Hát mit ne mondjak, Madrid reptere, a Barajas meglehetősen nagy.... de itt valahogy minden olyan jól ki van táblázva, hogy nem lehet eltévedni...még azokon a metrócsatlakozásokon sem, ahol 4 metró találkozik...és persze a 13 metróvonal teljesen jól lefedi a várost, ezekkel kb mindenhova el lehet jutni. De természetesen semmi sem lehet tökéletes, rögtön az első metróútunkon megpróbáltak kizsebelni minket...de szerencsére nem sikerült...
Kicsit furcsa volt, hogy Prágában még minden havas és latyakos volt, itt pedig sütött a nap, és meleg volt (16 fok)..legalábbis nekünk, ennek ellenére itt a nép fele még szövetkabátban, sálban járkál....
A délután aztán nagyjából azzal telt, hogy megkeressük a hostelt, ahol az első három éjszakát töltjük. A vártnál jobb a hely, mágneskártyás belépés van a szobákba, mindenkinek van egy vasszekrénye, ha kérünk, 2 euroért kapunk hozzá kis lakatot is... mi ketten kértünk egyet, az is elég a fontosabb cuccainknak. Ugyan 14 ágyas szobában vagyunk, de max 6 emberrel ha találkoztunk eddig, mindenki máskor van itthon.... Rögtön első alkalommal megismerkedtünk egy lánnyal, aki úgy jött oda hozzánk, mikor beszélgetni hallott minket, hogy ő is tud magyarul. Kétéves korában költöztek ki San Diegoba, most Rómában tanul, de utazgat egy kicsit.... kicsi a világ, a magyarok azért mindig megtalálják egymást...
Bejelentkeztünk, lepakoltunk, pihentünk egy kicsit, aztán elindultunk sétálni....természetesen normális térkép nélkül...de azért most is jó helyen lyukadtunk ki, megtaláltuk a városháza épületét, a királyi palotát...
Aztán este még egy kis netezés, fürdés jéghideg vízben (mivelhogy ezen a szinten nincs melegvíz...de legalább így mehetünk a személyzeti fürdőbe....és mivel nincs melegvíz, fűtés sincs-de ez ilyen időjárás mellett nem nagy gond, mert egy kisradiátorral; ami szerencsére a mi ágyunk mellett van épp; sztem könnyen ki lehetett bírni) és alvás.