2009. április 30., csütörtök

április közepétől végéig.. :)

Hát, már egy ideje nem írtam ide... De bocsáttassék meg, 2,5 rémes hét van mögöttem. Húsvét vasárnap, mikor hazamentek anyáék, rögtön el kellett kezdeni írni (azaz befejezni ) egy beadandót. Aztán épp hogy hétfőn leadtam, már a Hr beadandó miatt kellett szenvedni. Ugyanis a drága spanyolok hozták a formájukat. Azaz inkább a kultúrájukat. A rendelkezésre álló idő felénél már nekem kellett szólni (mert 5fős kis csoportokban kellett csinálni a beadandót), hogy jó lenne eldönteni, miről is akarjuk írni, mert hát én nem tudok összedobni egy szösszenetet 2 nap alatt spanyolul. Aztán amikor már csak másfél hét volt hátra,még mindig az volt a válasz, hogy még sok időnk van.... A végén meg engem hajtottak hogy küldjem már el a részeimet... mondhatom szép... De a lényeg, hogy beadtuk, túl vagyunk rajta. De még ez után sem lehetett ám pihenni, mert most hétfőn két vizsgát írtunk, egyet spanyolból, ami már jobban sikerült, mint az előző; a másikat pedig Organización-ból (kb a Vezszerv itteni megfelelője). Na, ebből az osztályzási módszer nagyon hajaz egy bizonyos R.P. tesztekre alkalmazott osztályzási módszerére... Azaz ha rosszat jelölök be, nem elég, hogy az egyért járó 0,33 pontot vesztem el, de még mínusz 0,10-et is a rossz válaszért. Hát nem a legfénnyesebben, de sikerült ez is :) Aztán ezek után nekiesni az arab beadandónak az öngyilkos merénylőkről... de ez legalább csak film-elemzés, véleményezés szinten volt, nem is kellett sokat írni, szóval kész felüdülés volt.
Mindeközben kérdőívek kitöltése... angolul egy koreainak finnországba a laptopokról, egy otthonra a pálinkáról, még egy otthonra turizmusos témában... és most én is csinálhatok egyet Erasmusos témában (de jó nekem...)
Most hétvégén pedig jönnek az otthoni beadandók, szóval hurááá :)

De holnap legalább nem lesz suli, szombaton valószínűleg megyünk Segoviába...
A sertés-influenza ellen pedig jó magyar házipálinkával védekezünk :)

2009. április 15., szerda

Árpásiék Madridban/3 - Santiago de Compostela

Csütörtök kora reggel elindultunk Santiago de Compostelába. A repülőút egy órás volt, rendben megérkeztünk, csak sajnos szeles, esős idő fogadott minket. Reptéri busszal bementünk a városba. Hihetetlen, de a busz éppen ott tett le bennünket, ahol a szálloda felé menő buszunknak megállója van. Bementem egy szálló recepciórája, ugyanis fogalmam sem volt, hogyan jutunk a mi szállodánkba. Ő mondta, hogy éppen a szálló előtt fog megállni a busz. Kb 10 perc múlva ott is volt, a megálló pedig épp a szállodánk előtt volt. Lepakoltunk, pihentünk egy picit, aztán mentünk vissza a városba, ugyanis még csak dél körül volt. Sétálgattunk, megnéztük a katedrálist, ami szintén nagyon szép. Sajnos szinte végig esett az eső. Útközben sütiket lehetett kóstolni egy utcában. Az egyik igen megízlett nekünk. Bementünk, hogy veszünk pár darabot, mire kiderült, hogy csak tortában van ez. Épp jókor, mondtuk, ugyanis hétvégén volt a szülinapom, úgyhogy torta is lett, ráadásul Tarta de Santiago, azaz csak erre a városra jellemző torta:) Este meg lettem köszöntve, vettünk még két üveg bort is, úgyhogy szülinapoztunk egy jót :)
Másnap, nagypénteken megint csak sétálgattunk, de délelőtt és délután is volt körmenet, és mindegyiket megnéztük. Itt ugyanis nem egészen olyan ez az ünnep, mint otthon. Már a virágvasárnap sem olyan volt egészen, de az még nem sokban különbözött. Viszont itt egész héten hasonló körmenetek vannak, de a legfőbb nagypénteken van. Ekkor ugyanis beöltöznek különféle színű, csuklyás ruhákba (mi fehéret, feketét, pirosat, zöldet láttunk). A körmenet elején trombitások és dobosok mennek, utánuk körmenetenként változó sorrendben ugyancsak felnőttek, akik közül vannak, akik hatalmas kereszteket vittek, sokan mezítláb, úgy, hogy lánc van a lábukon (ez majd remélhetőleg az alábbi képeken is látszik). Nagyon sok gyerek is van, őket mindenféle Jézus korabeli ruhákba öltöztetik, és különféle, a húsvéti ünnepkörrel kapcsolatos tárgyakat visznek. Nem tudom, a képen kivehető-e, de az egyik kisgyerek itt tálcán kockákat visz, a másiknak ostor van a kezében, aztán volt még töviskorona, kakas, "Veronika kendője", szegek, kalapács... Aztán vannak megint csak felnőttek a végén, akik pedig hatalmas szobrokat visznek. Utánuk a közösség tagjai, és esetleg akik bekapcsolódnak, de itt a többi ember lényegében a menet két oldalán áll és így vesz részt.

Szombaton kora reggel indultunk vissza Madridba. Itt még bementünk a Plaza Mayor-ra néhány dolgot megvenni, aztán haza pakolni, este 11-re pedig mentünk vissza a feltámadási misére. Ez is fantasztikus volt szerintem. Igaz, kissé kókadt voltam....
11-kor kezdődött, korom sötétben, minden villany le volt kapcsolva, és kezdődött a tűzszenteléssel. Minden padba előre ki volt téve 6-6 gyertya, hogy legyen mindenkinek. Ezeket aztán a megszentelt tűzzel gyújtották meg, de még mindig nem égett villany, csak a sok száz gyertya. Aztán az oltárnál felkapcsoltak egy villanyt, hogy az olvasók lássanak. Közben a kórus is énekelt néha. Aztán éjfélkor hatalmas harangzúgás, a kórus orgonakísérettel a Gloria-t énekelte (hihetetlenül szép volt) és minden versszakra felgyulladt 1-1 villanysor a templomban. Utána itt is elkezdődött a rendes mise, mármint nem a csonka mise. Keresztelés is volt. De mikor éjjel egykor még mindig a keresztelés volt, sajnos el kellett már mennünk, így is az utolsó metrót épp elértük. Akkor kezdődhetett még csak a körmenet. Sajnáltuk, hogy nem tudtunk ott maradni.

2,5 óra alvás után indultunk hajnali 5-kor a reptérre. A gép fél 8-kor ment, és hazajöttem, és nekiültem tanulni...

Hétfőn aztán sajnos suli volt... locsolás természetesen nem... még akkor is alig értették meg, hogy mi a lényege ennek a szokásnak, mikor magyaráztuk. Volt olyan kérdés, hogy hát mi akkor mért nem mentünk locsolni? Hát mert ez épp fordítva szokás... :) No, de ez már nem egészen ide tartozik, Santiagohoz..:)


Szent Jakab apostol sírjának bejárata


Anyáék a Santiago-i katedrális előtt








A katedrális másik oldalról















Árpásiék Madridban/2

Hétfőre a szabadtéri programokat hagytuk, mivel minden látnivaló zárva van ilyenkor. Voltunk a Puerta de Europa-nál, azaz Európa kapujánál, a négy hatalmas toronynál, megnéztük a Plaza Mayort, meg a Retiro parkban időztünk egy keveset (ami nem is olyan kevés volt).

Kedden elmentünk Toledoba, ahol eléggé szeles időnk volt, de legalább az eső nem esett. Az Alcázarba természetesen nem mehettünk be, de most bementünk a katedrálisba. Hát, az lélegzetelállítóan szép...és hatalmas... lett pár sutyifotó is, alább majd láthatóak :) Amúgy egész nap sétálgattunk, nézelődtünk....

Szerdán a királyi palota és a Prado múzeum volt soron. Még jó, hogy 10 előtt odamentünk a palotához, mert mire nem egész egy óra múlva kijöttünk, már akkora hatalmas sor állt a bejáratnál, hogy olyan 2 órát kellett volna várni szerintem (ugyanis a palota szerdánként EU állampolgároknak ingyenes)A Prado olyan hatalmas volt, hogy már szédültem a végére. Még jó, hogy ez nekem minden nap ingyenes a diákom miatt, úgyhogy még visszamegyek, és kisebb részenként végignézem. Miután kijöttünk, én hazajöttem, anyáék meg még sétálgattam, apa sikeresen elveszett a La Vaguada-ban. Mikor kimentünk megkeresni, és háromszor végigfutottuk az áruházat, visszajöttünk a lakásba, hogy valami papírt kiírunk az ajtóra apának, addigra ő már itt volt a szobában.....

Másnap reggel pedig indultunk Santiago de Compostela-ba. De ez majd a következő bejegyzés.....


Apa és anya a toledoi katedrális előtt


A katedrális rózsaablaka




Az oltár mögötti rész


Toledoi látkép :)


Anyával az egyik toledoi hídon


Apa tartja Európa kapuját... ha összedől Európa azért lesz, mert hazamentek.. :)


Atocha pályaudvar pálmaházában


Apa és a fekete hattyúk


Háttérben a kristálypalotával


A Retiro park csónakázó tava mellett


Anyáék a királyi palota melletti Jardines de Sabatini-ben, hátérben a királyi palotával

2009. április 13., hétfő

Árpásiék Madridban/1

Mint már kb 12 napja írtam, április 3-ám megérkeztek. Még aznap délután kimentünk Villanuevaba megnézni a sulit. Még a kapu is nyitva volt, körbejártunk az udvaron. Anyáék nagyon csodálkoztak, hogy itt már javában virágzik az orgona, a rózsák is kezdenek virágozni, meg a rozmaring is...

Szombaton El Escorialba mentünk. Megnéztük a palota-kolostort, sétálgattunk az udvarán, aztán jöttünk haza. Bementünk a La Vaguada-ba, vettünk rákot, mert természetesen ki kellett próbálniuk. Nem sokat, de ettek belőle, és még mindig jól vannak :) Aztán este még bementünk a régi városba sétálni, nézelődni.

Vasárnap reggel kimentünk a Rastrora, az itteni bolhapiacra, ami hatalmas. Egy nap sem lenne elég bejárni. Kb egy egész városnegyednyi területen van, rengeteg utca, van ahol nem két, hanem több sorosan a sátrak. Itt tényleg mindent lehet kapni, szó szerint. A vadi új legyezők, ruhák, konyhai felszerelések (no persze pl mosogató gép nincs) mellett közvetlenül ott vannak a német és francia katonai egyenruhák, pléh fejfedők, meg egyebek, egy másik részen pedig minden kütyüt, vacakot lehet kapni, tömítéstől elkezdve a csavarokon, szegeken át a csavaranyáig.
Utána 11re mentünk vissza a királyi palota mellé, mert aznap volt a virág vasárnapi körmenet, itt tényleg pálma és olajágakkal. A misén is ottmaradtunk persze. Itt az volt egy kicsit furcsa nekünk, hogy már ilyenkor felolvasták az egész passiót. Amúgy ezen kívül ekkor még nem volt más különböző ahhoz képest, hogy nálunk milyen szokott lenni a virágvasárnap.
Utána úgy döntöttünk,hogy mivel apáék 7 eurorért nem akarják megnézni, inkább nézzük meg aznap kívülről. Mikor odaértünk, hatalmas tömeg, árusok innivalót és ropogtatnivalót árultak. Hát igen, az idény első bikaviadalára készültek. Aztán apa egyszer csak kimondta, hogy miért ne, menjünk be :) Mivel előtte nézegettük az árakat, és nem is a legrosszabb helyre (ugyan napos oldalra, de ez nem volt gond) 7,70-be kerül a belépő. Már ott ültünk a helyünkön, mikor mellénk ült egy házaspár. Egyszer csak halljuk: "Akkor inkább innen fényképezlek, innen több látszik az arénából..." Ekkora nagy arénában pont egy magyar pár kapott a melletünk levő helyekre jegyet :) Aztán ugye elkezdődött a viadal. Hát hihetetlen izgalmas volt... Az első bika felöklelte a matadort, akit úgy kellett kivinni, de egyszer csak felugrott, miután elkötötték a lábát (mivel kb ömlött belőle a vér) visszament, megölni a bikát. A következő matador "ügyes" volt - legalábbis szerintünk - mert úgy döfte le a bikát, hogy azonnal összeesett, nem szenvedett. Az utána következő matador már korántsem volt ennyire jó, mert szegény bika rengeteget szenvedett... A negyedik bika pedig annyira jól küzdött az elején, feldöntötte a picadort a lovával együtt, a közönség "szavazatára" - ami hatalmas kiabálás és zöld zsebkendő lengetése volt - életben hagyták a bikát. A következő bikát azért nem a matador ölte meg, mert a picador annyira jó helyen találta el, hogy alig élt már utána. A következő három bikával a második és a harmadik matadorok végeztek, mivel az első már nem tudott visszajönni a sérülése miatt. Ez már nem volt annyira jó, mert ugye ők nem voltak annyira jók.
Itt a viadalon, mivel ugye napos oldalon ültünk, rendesen lepirultunk (bár azért még nem annyira vészes, de mondták, hogy nyáron 60 fok is szokott ott lenni..). Utána hazajöttünk, netezgettünk, és alvás.

A többi napról majd holnap írok meg teszek fel képeket, mert rengeteg.


El Escorial-ban


Nuestra Senora de la Almudena előtt


A királyi palota előtt éjszaka


A körmenet


Madrid jelképe, a fára mászó maci szobra alatt


A Plaza Mayor-on


Anya és apa a bikaviadalos arénában a Ventas-ban

2009. április 3., péntek

ápr.3.

Ma végre megérkeztek anyáék :-)
Délelőtt még be kellett mennem a suliba, így egy fél órát várniuk kellett a reptéren, de nem olyan sokat, mint ahogy előre számoltuk... Hazajöttünk a cuccokkal, kis pihi, ettem az otthonról kapott Túró Rudiból :-) , a Balaton Szeletet és a Győri Édest tartalékolom... Végre, hosszú idő után ettem rendes kenyeret is...
Aztán indultunk is a megnézni az egyetemet, ma még nyitva volt, be lehetett menni az udvarra is, jövő héten szerintem a szünet miatt már nem lehet. El is fáradtunk..és még Edináékat pihenem (no nem a személyüket, hanem a kevés alvást) anya meg apa pedig az utazást. Holnap megyünk El Escorialba, valamelyik nap Toledoba, 3 napunk lesz Madridra, és még 3 napra, na jó, 2,5-re megyünk Santiago de Compostela-ba csütörtöktől szombatig.
:-)
majd meglátom mikor jutok ide legközelebb:-)

2009. április 2., csütörtök

márc 29-31 Pingitzerék Madridban :)

Vasárnap estétől szerda hajnalig két jóbarát, Edina és Nikolett felemelő (és szó szerint, nem idézőjelben!!!) társaságát élvezhettem. Semmit nem változtak elmúlt idő alatt. A két és fél napot végignevettük, rég nevettem ilyen jóízűen. És persze amint azt megszokhattam, ha velük van az ember, mindig történik valami... Például miért is ne, kimegy Getafe-be, mert ott van a szállodájuk, ahova nincs vasárnap este busz. A taxis nem tud angolul, úgyhogy előre kell neki magyarázni, hogy hova vigye őket. "De mondd ám meg neki, hogy a küszöbön, a bejáratnál tegyen le minket...!" "Tesi, ha mi odaérünk a szállóba, én fizetek neked egy italt:-)"
És másnap este is miért ne, kimegyek velük megint..csakhogy akkor már visszafele nincs busz Madridba... sebaj, azért menjünk ki az ipartelepen (és a híres Tirex-es kapun) keresztül a buszmegállóba, hátha mégis... És szerencsém volt, még valahonnan az Isten háta mögül 2 lépéssel jött egy utolsó busz.
A gyrosos (aki nem is ismerte a gyros szót...) nehezen akarja elhinni, hogy van olyan ország, hogy Magyarország, még az után sem, hogy meg lett neki mondva, hogy Ausztria és Románia között van. Elhelyezett minket Olaszországban is... Utána az volt neki hihetetlen, hogy nem angolul és nem is spanyolul beszélünk ott, hanem magyarul. Hiába magyaráztam, hogy van saját nyelvünk.. De azért mire kész lett a gyros, megtanulta, hogy a Gracias=Köszönöm :-)

Nos. De ennyi bevezető után kezdjük az elején. Edináék indulása, érkezése, és a döntés, hogy jönnek, természetesen nem alaposan megfontolt, kigondolt volt.. 3 hete még szó sem volt róla. Vagy talán épp akkor került szóba, de másnap jött nekem a mail, hogy jó lenne, de sajnos nem tudnak jönni. De megint egy nappal később jött az újabb info, hogy már le is foglalták a repülőjegyet :)

Vasárnap este értek ide, negyed órás késéssel. A drága Formule1-es hotel kinn van Getafeban (Madrid mellett egy kisváros). Ahova ki, még csak ki lehet jutni, de ott vasárnap este kb megáll az élet, és még hétköznap este is alig van Madridba busz.
Hétfőn bementem első két órámra, ami fontos volt, utána találkoztunk Moncloánál. Sajnos esett az eső, hideg volt... de a kedvünk jó volt. Főleg miután bementünk itt a szomszédban levő bevásárlóközpontba :) Aztán itt nálunk ettünk kicsit, elállt az eső is közben, és mentünk megnézni a Quatro Torrest, a nagy irodaházakat, meg az Európa kapuját. Még a Debot templom is tervben volt, de már késő volt, és tartottunk tőle, hogy ha még kimegyek hozzájuk, hogyan érek haza. No, ez anélkül is bajos volt, hogy megnéztük volna a templomot. De azért fél egy körülre hazaértem.
Kedden délelőtt a bikaviadal arénánál találkoztunk, bementünk megnézni, aztán irány a Sol, a Plaza Mayor, a királyi palota és végül a Debot templom. Ja, és persze az elején Nikolett nachos-a (ami hivatalos nevén chocolate con churros :) )Aztán délután ők haza, én is haza. Mivel közbejött még valami. Szerda reggel 7-re ki kellett érniük a reptérre, de Getafeból a legjobb esetben is kb fél 9-re értek volna ki. Ezért úgy döntöttünk, hogy miért is ne, le se feküdjünk már éjjel. Nálunk lecuccoltak, és irány az éjszakai városnézés... A harmadik, koromsötétben, pálmafa alatt készült vakus kép után a biztonsági őröket sem érdekeltük tovább, rájöttek, hogy lökött túristák vagyunk (pláne, hogy majd megfagytunk, olyan hideg volt).
Azte terveztük, hogy ezt a városnézést hajnali négyig műveljük, de háromkor már az éjszakai busz megállójában voltunk...amivel négyre itthon is voltunk. Itt még ledőltek másfél órára ők is, én is, aztán fél ötkor pizsiben lekocogtam kiengedni őket, én meg még kicsit sunyhattam. De hiába, az utolsó órán (ami mellesleg fél hétig tartott) már alig éltem.
Edina és Nikolett Barcelonába mentek, még most is ott vannak, majd csak szombaton mennek haza :)

Összegezve a dolgokat, naggyon jó volt, hihetetlenül feldobtak, már nagyon hiányoztak az otthoni jóbarátok :) A többiek még mindig hiányoznak, de most feltöltődtem kicsit.


Edinával az Európa kapuja előtt


Nikolettel a bikaviadalos aréna előtt


Melyik képeslap legyen?


egyet rólam is :)


azért volt egy kis napsütés is...


az éjszakai "túra" előtt


a METRÓN :)


csak mert olyan szép volt az a lilaakác bokor....


Nikolett és Edina a Plaza Mayoron éjszaka :)


A Debot-templom éjszaka


És végül egy újabb plakát-találat :) naná hogy lefotóztuk :)