2009. április 15., szerda

Árpásiék Madridban/3 - Santiago de Compostela

Csütörtök kora reggel elindultunk Santiago de Compostelába. A repülőút egy órás volt, rendben megérkeztünk, csak sajnos szeles, esős idő fogadott minket. Reptéri busszal bementünk a városba. Hihetetlen, de a busz éppen ott tett le bennünket, ahol a szálloda felé menő buszunknak megállója van. Bementem egy szálló recepciórája, ugyanis fogalmam sem volt, hogyan jutunk a mi szállodánkba. Ő mondta, hogy éppen a szálló előtt fog megállni a busz. Kb 10 perc múlva ott is volt, a megálló pedig épp a szállodánk előtt volt. Lepakoltunk, pihentünk egy picit, aztán mentünk vissza a városba, ugyanis még csak dél körül volt. Sétálgattunk, megnéztük a katedrálist, ami szintén nagyon szép. Sajnos szinte végig esett az eső. Útközben sütiket lehetett kóstolni egy utcában. Az egyik igen megízlett nekünk. Bementünk, hogy veszünk pár darabot, mire kiderült, hogy csak tortában van ez. Épp jókor, mondtuk, ugyanis hétvégén volt a szülinapom, úgyhogy torta is lett, ráadásul Tarta de Santiago, azaz csak erre a városra jellemző torta:) Este meg lettem köszöntve, vettünk még két üveg bort is, úgyhogy szülinapoztunk egy jót :)
Másnap, nagypénteken megint csak sétálgattunk, de délelőtt és délután is volt körmenet, és mindegyiket megnéztük. Itt ugyanis nem egészen olyan ez az ünnep, mint otthon. Már a virágvasárnap sem olyan volt egészen, de az még nem sokban különbözött. Viszont itt egész héten hasonló körmenetek vannak, de a legfőbb nagypénteken van. Ekkor ugyanis beöltöznek különféle színű, csuklyás ruhákba (mi fehéret, feketét, pirosat, zöldet láttunk). A körmenet elején trombitások és dobosok mennek, utánuk körmenetenként változó sorrendben ugyancsak felnőttek, akik közül vannak, akik hatalmas kereszteket vittek, sokan mezítláb, úgy, hogy lánc van a lábukon (ez majd remélhetőleg az alábbi képeken is látszik). Nagyon sok gyerek is van, őket mindenféle Jézus korabeli ruhákba öltöztetik, és különféle, a húsvéti ünnepkörrel kapcsolatos tárgyakat visznek. Nem tudom, a képen kivehető-e, de az egyik kisgyerek itt tálcán kockákat visz, a másiknak ostor van a kezében, aztán volt még töviskorona, kakas, "Veronika kendője", szegek, kalapács... Aztán vannak megint csak felnőttek a végén, akik pedig hatalmas szobrokat visznek. Utánuk a közösség tagjai, és esetleg akik bekapcsolódnak, de itt a többi ember lényegében a menet két oldalán áll és így vesz részt.

Szombaton kora reggel indultunk vissza Madridba. Itt még bementünk a Plaza Mayor-ra néhány dolgot megvenni, aztán haza pakolni, este 11-re pedig mentünk vissza a feltámadási misére. Ez is fantasztikus volt szerintem. Igaz, kissé kókadt voltam....
11-kor kezdődött, korom sötétben, minden villany le volt kapcsolva, és kezdődött a tűzszenteléssel. Minden padba előre ki volt téve 6-6 gyertya, hogy legyen mindenkinek. Ezeket aztán a megszentelt tűzzel gyújtották meg, de még mindig nem égett villany, csak a sok száz gyertya. Aztán az oltárnál felkapcsoltak egy villanyt, hogy az olvasók lássanak. Közben a kórus is énekelt néha. Aztán éjfélkor hatalmas harangzúgás, a kórus orgonakísérettel a Gloria-t énekelte (hihetetlenül szép volt) és minden versszakra felgyulladt 1-1 villanysor a templomban. Utána itt is elkezdődött a rendes mise, mármint nem a csonka mise. Keresztelés is volt. De mikor éjjel egykor még mindig a keresztelés volt, sajnos el kellett már mennünk, így is az utolsó metrót épp elértük. Akkor kezdődhetett még csak a körmenet. Sajnáltuk, hogy nem tudtunk ott maradni.

2,5 óra alvás után indultunk hajnali 5-kor a reptérre. A gép fél 8-kor ment, és hazajöttem, és nekiültem tanulni...

Hétfőn aztán sajnos suli volt... locsolás természetesen nem... még akkor is alig értették meg, hogy mi a lényege ennek a szokásnak, mikor magyaráztuk. Volt olyan kérdés, hogy hát mi akkor mért nem mentünk locsolni? Hát mert ez épp fordítva szokás... :) No, de ez már nem egészen ide tartozik, Santiagohoz..:)


Szent Jakab apostol sírjának bejárata


Anyáék a Santiago-i katedrális előtt








A katedrális másik oldalról















2 megjegyzés:

  1. szia, továbbra is azt mondom,h biztosan nagyon nagy élményben lehetett részetek!!! :)

    VálaszTörlés