2009. április 13., hétfő

Árpásiék Madridban/1

Mint már kb 12 napja írtam, április 3-ám megérkeztek. Még aznap délután kimentünk Villanuevaba megnézni a sulit. Még a kapu is nyitva volt, körbejártunk az udvaron. Anyáék nagyon csodálkoztak, hogy itt már javában virágzik az orgona, a rózsák is kezdenek virágozni, meg a rozmaring is...

Szombaton El Escorialba mentünk. Megnéztük a palota-kolostort, sétálgattunk az udvarán, aztán jöttünk haza. Bementünk a La Vaguada-ba, vettünk rákot, mert természetesen ki kellett próbálniuk. Nem sokat, de ettek belőle, és még mindig jól vannak :) Aztán este még bementünk a régi városba sétálni, nézelődni.

Vasárnap reggel kimentünk a Rastrora, az itteni bolhapiacra, ami hatalmas. Egy nap sem lenne elég bejárni. Kb egy egész városnegyednyi területen van, rengeteg utca, van ahol nem két, hanem több sorosan a sátrak. Itt tényleg mindent lehet kapni, szó szerint. A vadi új legyezők, ruhák, konyhai felszerelések (no persze pl mosogató gép nincs) mellett közvetlenül ott vannak a német és francia katonai egyenruhák, pléh fejfedők, meg egyebek, egy másik részen pedig minden kütyüt, vacakot lehet kapni, tömítéstől elkezdve a csavarokon, szegeken át a csavaranyáig.
Utána 11re mentünk vissza a királyi palota mellé, mert aznap volt a virág vasárnapi körmenet, itt tényleg pálma és olajágakkal. A misén is ottmaradtunk persze. Itt az volt egy kicsit furcsa nekünk, hogy már ilyenkor felolvasták az egész passiót. Amúgy ezen kívül ekkor még nem volt más különböző ahhoz képest, hogy nálunk milyen szokott lenni a virágvasárnap.
Utána úgy döntöttünk,hogy mivel apáék 7 eurorért nem akarják megnézni, inkább nézzük meg aznap kívülről. Mikor odaértünk, hatalmas tömeg, árusok innivalót és ropogtatnivalót árultak. Hát igen, az idény első bikaviadalára készültek. Aztán apa egyszer csak kimondta, hogy miért ne, menjünk be :) Mivel előtte nézegettük az árakat, és nem is a legrosszabb helyre (ugyan napos oldalra, de ez nem volt gond) 7,70-be kerül a belépő. Már ott ültünk a helyünkön, mikor mellénk ült egy házaspár. Egyszer csak halljuk: "Akkor inkább innen fényképezlek, innen több látszik az arénából..." Ekkora nagy arénában pont egy magyar pár kapott a melletünk levő helyekre jegyet :) Aztán ugye elkezdődött a viadal. Hát hihetetlen izgalmas volt... Az első bika felöklelte a matadort, akit úgy kellett kivinni, de egyszer csak felugrott, miután elkötötték a lábát (mivel kb ömlött belőle a vér) visszament, megölni a bikát. A következő matador "ügyes" volt - legalábbis szerintünk - mert úgy döfte le a bikát, hogy azonnal összeesett, nem szenvedett. Az utána következő matador már korántsem volt ennyire jó, mert szegény bika rengeteget szenvedett... A negyedik bika pedig annyira jól küzdött az elején, feldöntötte a picadort a lovával együtt, a közönség "szavazatára" - ami hatalmas kiabálás és zöld zsebkendő lengetése volt - életben hagyták a bikát. A következő bikát azért nem a matador ölte meg, mert a picador annyira jó helyen találta el, hogy alig élt már utána. A következő három bikával a második és a harmadik matadorok végeztek, mivel az első már nem tudott visszajönni a sérülése miatt. Ez már nem volt annyira jó, mert ugye ők nem voltak annyira jók.
Itt a viadalon, mivel ugye napos oldalon ültünk, rendesen lepirultunk (bár azért még nem annyira vészes, de mondták, hogy nyáron 60 fok is szokott ott lenni..). Utána hazajöttünk, netezgettünk, és alvás.

A többi napról majd holnap írok meg teszek fel képeket, mert rengeteg.


El Escorial-ban


Nuestra Senora de la Almudena előtt


A királyi palota előtt éjszaka


A körmenet


Madrid jelképe, a fára mászó maci szobra alatt


A Plaza Mayor-on


Anya és apa a bikaviadalos arénában a Ventas-ban

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése