2009. március 31., kedd

márc. 27.

Péntek este jónéhány Erasmusossal a suliból elmentünk egyet csavarogni a városba. Páran még Villanuevából is bejöttek Madridba... Ugyanis valami olyasmi rendezvény volt itt, mint otthon a múzeumok éjszakája szokott lenni, csak itt a színházak éjszakájának hívják. Viszont nem is előadásokat tartottak, hanem pl volt zene, meg valami Picassos kiállításra mentünk be 1 euroért... hát nem volt valami felemelő. Még nem is képek voltak kiállítva. Picassoról kb 1 fénykép volt, a többi azt sem tudtuk ki, meg hogy kerülnek oda..kicsit össze-vissza volt nekem az egész. De ennek a színháznak fel lehetett most menni az 1 euros belépővel a tetejére, és körbenézni, gyönyörködni az éjszakai Madridban. Innét van sok fénykép, amiket lejjebb láthattok is...
Aztán még bementünk pár helyre... hát láttunk érdekes dolgokat, nevettünk jókat... de egyik hely sem fogott meg minket igazán...


Lidi és Andris a színház tetején :)


Kati a színház tetején


:-)


Plaza de Cibeles és környéke fentről


kis csapatunk még mindig a színház tetején :)


a francia Meidi és a török Hasan :)


végül egy éjszakai pizzázás után Lidivel. és a litván Sandraval

2009. március 26., csütörtök

márc 23-26

Ez a hét nem megszokott volt, mint már írtam három vizsgát/zh-t írtunk. Olyan zh félék voltak, de itt ezt is vizsgának hívják, és ahogy kivettem, amiből ezt írtuk egyik tárgyból már nem is lesz benne az év végi nagyobb lélegzetvételű vizsgában. Kedden Patrimonio-ból írtunk. Ez nem volt vészes, másnapra már ki is javította a tanár, 7,6-ost kaptam :-) kissé még fura nekünk ez a rendszer....
Szerdán aztán jött az Economía, ami nem sikerült valami jól :-( majd csak jövő héten lesz eredménye....
Ma spanyolból írtunk, ez sem volt olyan vészes, a múlt időkből írtunk, majd kiderül milyen lett.
A hét egy nagy meglepetése volt, hogy az e hetiekhez hasonló vizsga lesz majd Organizaciónból is. Nem is ez az érdekes, hanem, hogy a csoport dönthette el, hogy mikor akarjuk írni..... szóba került most péntek 8ami valljuk be már kissé sok lett volna) a jövő hét... de végül április 27-én fogjuk írni...
A mai reggelt a kórházban kezdtem megint, mivel hétfőn kaptam egy szerelmetes levelet, hogy ha nem viszem be, vagy küldöm el postán az igazoló dokumentumokat, hogy két hete jogosult voltam az ellátásra, akkor kiszámlázzák a költségeket... De ma reggel bevittem, kedvesek voltak, nem vacakoltak sokat, úgyhogy végre ez is lezárult.
Az elmúlt két napban még volt véradás is a suliban... mentem volna, de tegnap vettem még be az utolsó antibiotikumot, úgyhogy meg sem próbálkoztam vele. Majd jó egy hónap múlva elmegyünk a központba, úgy döntöttünk :-)

Toledo2

Amint már írtam, szombaton, március 21én Toledoban voltunk.
Az idő is kedvezett, sütött a nap, felhő sehol nem volt :) A fő látnivaló, az Alcazar sajnos zárva van, mert renoválják (bár a háziak azt mondták, már évek óra ez megy állítólag....)Ez régen palota volt, most hadtörténeti múzeum van benne, ami a katonai akadémia keretében működik. De benéztünk a katedrálisba, be nem mentünk, mert 1,5 hét múlva úgyis megyek anyáékkal, és 7 euro a belépő. Elég lesz egyszer is kifizetni.
Megnéztünk még egy múzeumot, ami Spanyolország történelmét mutatja be 1808-14 között. Az épület régen kórház volt, ebből alakították múzeummá. Aztán még sétáltunk sokat, voltunk ugyebár szuvenirboltokban :-)
Aztán különváltunk, mi Lidiékkel még bementünk egy zsidó templomba, meg még nézelődtünk egy kicsit.
A nap igen gyorsan eltelt, ez a város igen szép, az összes épület, minden kis utca, szóval nagyon el lehet kóborolni ott. Este az utolsó előtti busszal értünk vissza Madridba, és mint a zsákok, úgy zúgtunk bele az ágyba.

Toledo1







hmm beszabadultunk a szuvenirboltba :-)



Cervantes jobbján...







2009. március 22., vasárnap

márc 22

Tegnap voltunk Toledoban Lidiékkel, a litván Sandrával, Ancsával, és barátnőjével, aki látogatóban volt itt nálunk.
Most írni nem tudok róla, mert a héten 3 zh-t / vizsgát írunk, úgyhogy meglehetősen sokat kell kell tanulnunk. Majd szerda, vagy csütörtök este leírom, és teszek fel képeket is. Természetesen annyit most is írhatok róla, hogy nagyon szép város, nagyon jó időnk volt.
A többit majd a héten.

2009. március 19., csütörtök

márc 18-19.

Mint ahogy valamikor a hét elején írtam, ma szünetünk van, úgyhogy jó sokáig aludtunk máma :) Tegnap megérkezett Ancsa barátnője is Hollandiából.

Tegnap megint csak jó volt suliban, Patrimonio-ból és Economía-ból is megbeszéltük h milyen lesz a zh, vagy ahogy ők mondják, vizsga... Aztán hazafelé még beugrottam az Alcampoba, mert ma valami normális kaját akartam már csinálni. Végre valahára találtam tejfölt :) Igaz, német import, emiatt viszonylag drága is, és nem olyan az íze mint az otthoninak, de habaráshoz tökéletes. Így ma végre tudtam főzeléket csinálni, krumplifőzeléket :) És a babérlevelet leszámítva, olyan íze lett mint az otthoninak :D Már megérte ma felkelni... Viszont palacsintát is sütöttem.. hát, azzal már nem volt ilyen nagy szerencsém... sajnos eléggé rossz lisztet sikerült a múltkor vennünk... össze meg vissza szakadoztak a szerencsétlenek..... de azért teljesen csak 2 szakadt el, a többit fel lehet tekerni ;)

Most csak ennyi, nem történt ezen kívül semmi említésre méltó...

2009. március 17., kedd

Néhány kép a Las Fallas-ról

Nos, amint látszik, ez az ünnep Valenciában meglehetősen nagy felhajtással jár (mint minden ünnep Spanyolországban). A képeken is látható hatalmas bábukat, figurákat csinálnak, amik lehetnek a fantázia szüleményei, de vannak mesefigurák is, és ezeket égetik el később. Természetesen van tűzijáték is. :)

Ez az ünnep a középkorba nyúlik vissza, amikor az asztalosok telente fából eszkábált tartókra tették fel a lámpásaikat, gyertyáikat, hogy lássanak a műhelyben. A tavasz érkeztével, mikor már nem volt olyan sötét, nem volt ezekre szükség, így elégették őket. Ezt március 19-én, Szent József napján tették, mivel ő az asztalosok védőszentje. Aztán később különböző rongyokat, ruhákat aggattak ezekre a fadarabokra, pallókra, így már kezdtek emberre hasonlítani. Később kialakult az a szokás, hogy a gyerekek házról házra jártak, és ruhaanyagokat gyűjtöttek ezek "felöltöztetésére", az "alkotásoknak" egy ismert emberhez kellett hasonlítaniuk. A XX. század elejéig ezek fadobozokon levő, beöltöztetett viaszbabák voltak. Aztán mostanában már hatalmas figurákat csinálnak, gipszből, papírmaséból. A bábuk elégetése pedig napjainkig megmaradt. A szokás, hogy egy témával kapcsolatban kell csinálni ezeket a bábukat, napjainkig megmaradt, 2005-ben pl Shrek és George W. Bush volt a "téma".



















marc 15-17

No, most van ket lyukas oram, ugyhogy ugy dontottem, irok egy kicsit.

Sajnos szombat este elkiabaltam, hogy mennyire jol vagyok. Vasarnap reggelre ugyanis a masik szemem durrant be, szep rozsaszin, piros lett az is, nehezen lehezett eszrevenni, hogy amugy kek szemem van.... Szoval a vasrnapi programokbol semmi nem lett, se abbol hogy misere menjek, se abbol hogy Ancsaval kimenjunk a madridi bolhapiacra, a Rastro-ra. De jot tett az a nap fekves, mert tegnap mar tudtam suliba jonni, igaz meg csak az oraim felere, de ma mar teljes napom lesz.
Vasarnap piheneskepp megneztunk meg egy Sissi filmet :) meg inteztuk a majus vegi barcelonai utunkat :) Mert vegre, sok huza-vona utan sikerult, megyunk oten Barcelonaba, bizony am.. :)Ket unokatesom, Ancsa, Sandra-a litvan lany, es en.
De addig meg sok minden lesz :) Rogton most heten ket nap szunetunk lesz, mivel most csutortokon lesz Szent Jozsef napja, ez Madridban unnep, valamint ilyenkor van Valenciaban a hires Las Fallas unnep, a fenyt a tuzet, a szineket unneplik, a tavaszt :) Ennek koszonhetoen mar penteken sem tartjak meg az orainkat :) Ugyhogy egyik nap majd szeretnenk elmenni Toledoba, ezen kivul jon Ancsa egy baratnoje, no meg jovo heten harom zh-t irunk :S
Csak megmegy majd valahogy :)

2009. március 14., szombat

márc 9-14

Nos, ezen a héten eléggé sok minden történt....

A hétfő igen pocsék volt, nem voltam képes felfogni hogy miről is szólnak az órák, mit akarnak a fejünkbe verni, Organización-on nem tudtam hozzászólni az órához.. :( Hazafelé mindkét buszon tárva voltak az ablakok, jó kis huzat volt, mire hazaértünk, megfájdult a torkom is...

Kedden a Patrimonio Cultural órával múzeumokba mentünk volna, meg a tanár el akarta vinni a csoportot valami kínaiba enni. No, ebből anyi lett, hogy a csoport négy Erasmusos tagja ott várt a múzeum előtt, ahol kedélyesen elcsevegtünk a biztonsági őrrel, de ő még hírét sem hallotta semilyen egyetemi csoportnak, hogy akarnának menni. Fél óra várakozás után megnéztük a múzeumot, elmentünk enni, aztán irány haza, mivel már rég nem értünk volna ki Villanuevába az óráinkra.

A szerdai nap sulis része teljesen az ellentéte volt a hétfőinek. Ezen a napon van ugyan a legtöbb órám, meg ez a leg fárasztóbb, de most nagyon élveztem. HR-en végig tudtam meg értettem miről van szó, a kis, 3 fős csoportos munkában tudtam dolgozni, aztán Patrimonio-n végig egész jól tudtam jegyzetelni (kiderült, hogy a tanár mindenkinek írt mailt, hogy elmarad a múzeumlátogatás, de a mi címünket nem tudta... nagyon jó...). Utána volt még egy dupla Economíank, amin most megint csak rendesen le tudtam írni az anyagot. Szóval a nap jó volt. A torkom se fájt, míg hazafelé megint nem volt huzat a buszon.... Estére aztán eléggé bedurrant, de mondom még lemegy a csütörtök...

Aztán csütörtök reggel nem ez volt a véleményem.... Azért a torokfájás ellenére sikerült főzni egy kis pörköltet.. mióta itt vagyok, az első olyan kaja, aminek olyan íze volt végre, mint otthon szokott lenni :) Igaz, a jó magyar kenyér hiányzott mellőle... Aztán csütörtök délutántól zuhanórepülésbe kezdtem egészség terén. Estére nem tudtam mozgatni a fejemet, mert annyira fájt a torkom, meg enni sem tudtam már semmit.

Másnap, azaz pénteken Rocío, elvitt a közeli kórházba, mert már nem bírtam, mert reggelre nem csak enni nem tudtam, de a bal szemem is érdekes volt. Nem kék volt ugyanis, hanem piros, mint a nyusziké... kissé megijedtem, mikor reggel tükörbe néztem. A kórházban igen rendesek voltak velem, már ugye a nevemből rájöttek hogy külföldi vagyok. Először be kellett menni 1 doktornőhöz, elmondani, hogy mi a bajom, ő eldöntötte, hogy melyik kis szakrendelőbe küld tovább. Aztán a nővérkéknek odaadni a papíromat, ők bevitték ebbe a másik rendelőbe, és várni kellett, amíg be nem hívtak oda is. Ott megvizsgálták a torkomat.. hát, a doki néni kissé elszörnyedt, mikor meglátta...kissé be volt gyulladva... Aztán átkísért a szemészhez, ott olyan 10 percet kellett várnom, ott is megvizsgált a szemészorvos. Aztán mondta, hogy ez valami vírusos fertőzés, és hogy a torkom meg a szemem baja teljesen összefügg. Felírták a gyógyszereket.. amik nem voltak filléres dolgok... De legalább használnak, mert már ma is sokkalta jobban vagyok. Tegnap aztán mikor "hazaértem", bevettem az antibiotikumot, mondtam Ancsának, h ledőlök egy 20 percre.. no ebből lett egy olyan gyenge, minimum 3 órás alvás.... Este azért még rajzoltam egy kicsit :)

Ma nem csináltunk sok mindent... elkezdtem keddre a HR házit, befejeztem a tegnap megkezdett rajzot, Sissi filmet néztünk :) no és boltban voltunk :) Ja, és persze 11-ig aludtunk :D

2009. március 8., vasárnap

tavasz :)



Csak még egy kép a ház előtt levő fákról...csak mert olyan szépek :)

(márc 8) San Lorenzo de el Escorial

Nos, a mai napot arra szántuk, hogy megnézzük az El Escorial-e kolostort/palotát. Az épületet II.Fülöp király építtette, kolostor és palota keveréke. Palotának eléggé nyomasztó, kolostornak meg kissé furcsa...
Hihetetlenül hatalmas, majdnem négy óra hosszat nézelődtünk, pedig nem időztünk sokat sehol sem. A múzeumnak igen sok részlege van, vannak hatalmas faliszőnyegek, egy gyönyörű könyvtár, és persze irdatlanul sok festmények. Igen sok vallásos , ezen kívül még az uralkodókat ábrázolók is. Láttunk képeket El Greco-tól, Velázquez-től, Tintoretto-tól, Vecellio-tól, Jose de Ribera-tól. Ezen kívül még megnézhettük a királyok síremlékeit.
A sok bentlét után jó volt kimenni a a palota kertjébe, már csak azért is, mert bent eléggé hideg volt, kint pedig végre újra jó idő, 20-25 fok volt ma. A Kert is igen szép, már virágzanak a fák, és bódító illat volt, még náthásan is éreztük :)
A körülbelül 4 órás nézelődés után pihentünk egyet, kajáltunk, majd még sétáltunk egy picit, aztán mentünk is a buszra, ami visszahozott minket Madridba. Escorial eléggé közel van, még egy óra sincs az út, és közben a táj is nagyon szép, van 1 jó nagy horgásztó. Mögötte erdő, a mögött pedig a hatalmas, havas hegyek... erről lejjebb kép is lesz.

Hazaérkezéskor miért is ne, kiderült, hogy nem vittünk magunkkal kulcsot... Csöngettünk a lakásba, de természetesen pont most nem voltak itthon. Szerencsére nem kellett sokat várnunk a lépcsőházban, kb 15 perc múlva meg is jöttek.. :)


San Lorenzo de el Escorial makettje


Monasterio de el Escorial


Néhány sutyiban készített kép belülről....






















a bazilika tornya, ahova épp nem lehet bemenni, mivelhogy épp restaurálják... de azért így is nagy élmény








a szép tó, mögötte a Sierra de Guadarrama havas csúcsaival...


ugri-bugri

(márc 6) Erasmus buli Laurent-nál

Nos, az alább látható képekből látszik, hogy a pénteki buli jól sikeredett, szokás szerint kissé megkéstünk, de legalább már jó volt a hangulat... A fiesta-t Laurent, az egyik francia szervezte...de nem kellett sokat szervezni, csak annyit mondani, hogy pénteken fél 11-től lehet menni...

A suliból kb minden Erasmusos ott volt, olyan 40 körülien voltunk. Olyan emberekkel sikerült kb fél éjszakán keresztül beszélni, akikkel eddig egy fél Hola-t sem váltottunk, nevezetesen a mexikóiakkal, akiktől következő péntekre már egy újabb meghívásunk van.
Nem mondanám, hogy a spanyolok, mivel spanyol kb egy szál nem volt köztünk, de az ott lévők megtudták, mi is az az üveges tánc, bár nem nagyon akarták elhinni, hogy tényleg létezik, és komolyan mondjuk...
Volt alkalmunk kipróbálni a fekete vodkát, ami pici mennyiségben még magában is jó, de kólával az igazi hosszú távon. Csak vigyázat, megfogja az ember száját, ha az ki van száradva... :)

Mi Ancsával olyan 4 körül jöttünk el, és olyan 6 körülre értünk haza, mivel a buli Villanueva-ban volt, és az éjszakai buszok ugye nem olyan gyakran mennek mint a nappaliak.. Szombaton délután 3-ig húztuk a lóbőrt, aztán főztünk, tettünk-vettünk, és el is ment a szombat.


mi, magyarok, és a litván Sandra


üveges tánc sörrel :) nem is olyan nehéz...bár az illető féltette a sörét... de nem történt baleset :)


:)


3 mexikóival


Gonzaloval


Claudiaval

2009. március 6., péntek

márc 2-5

Nos, a héten már komolyan beindult a suli...

Vasárnap, miután 10-kor megjöttem a kirándulásról, ülhettünk is neki Ancsával fordítani....éjjel 2-ig. De jó is volt hogy lefordítottuk a szöveget, mert hétfőn írtunk is, igaz és ezt nem nevezném írásnak, mert abból állt hogy kaptunk egy szöveget, utána volt két kérdés, hogy egyet értek-e bizonyos állításokkal, és indokoljam meg a válaszomat. Ráadásul még az órai jegyzetet is lehetett használni (amit mi fordítottunk). Tehát nem lenne nagy művészet itt jónak lenni, csakhát nekünk az maga a vizsga, hogy megértsük a szövegeket.

Aztán hétfőn megint fordítani kellett HR-re, hogy értsek valamit belőle, ez kb 12 oldal volt, a változatosság kedvéért fél 3-ig voltam fenn... Szerdára már nem volt fordítani való,hanem Kultúrális örökséges órára gyűjteni kellett látnivalókat német, francia városokban... Kissé meglepő volt mikor másnap órán Strassbourghoz mindent mondtak, csak az Európa Parlamentet és az Európa Tanácsot nem lehetett belőlük (mármint a többi diák) kihúzni...

Végre csütörtökön nem kellett készülni, mert napközben lyukas órában megírtam spanyolra a házit, ezen kívül meg csak arab volt, meg vilgazd. Mára sem volt házi, sőt ma hamar is végeztünk, mert péntekenként csak két óránk van.. :)

Nos, röviden ennyi. Még csak az, hogy ezen a héten iszonyatosan ránk tört hogy hiányzik a MAGYAR KENYÉR!!! Mert annál bizony nincs jobb a világon......

2009. március 5., csütörtök

Bilbao-San Sebastian Erasmus 2009 (II.)

Nos, egy hét hallgatás után újra itt...

Bilbaoba péntek reggel indultunk a suli elől, elvileg 8.30kor, ebből spanyolos lazasággal 9.20as indulás lett...Az út 6 órás volt, délután 4kor már a Guggenheim múzeumban voltunk. Nos, itt az épületet megéri megnézni, szép,de a benne levő kiállítás iszonyat..... Kivéve a földszint, ahol a képen látható tulipánok is vannak, plusz még pár érdekes, hatalmas építmény.. (ezt az építészek jobban leírták :) ) Nos, innét a végén már szinte menekültünk is ki. Sétáltunk egy jót Bilbaoban, mivel 8kor találkoztunk a busszal. Addigra eléggé hideg lett, és hát csak kis pulcsikat vittünk magunkkal, a kabátok a buszban maradtak...no akkor nagyon jól jött volna az otthoni pálinka... :)
Aztán 8 helyett fél 9kor indultunk tovább (már sikerült lefaragnunk 20 percet a késésből) és valamikor nem sokkal később befutott a buszunk San Sebastianba. Ott viszonylag gyorsan elfoglaltuk a diákszállókat. Mi hárman voltunk együtt, Lidivel és Andrissal laktunk egy szobában. Kicsit összeszedte magát mindenki, aztán mentünk is az "ir de marcha"-ra. Ez azt jelenti, hogy bárról bárra járt a nép, mindenhol megittunk 1-1 pohár ezt meg azt. Megtudtuk mi a vadász (pestieknek vörösboros kóla) spanyolul -> calimocho. Nos, a társaság a harmadik helyen letáborozott, és onnét szállingóztunk vissza a diákszállókra.

Szombaton délben lementünk a strandra, a fiúk fociztak, sokan elmentek boltba, vásárolgatni, mi Lidivel inkább sétáltunk. Sikerült végigsétálnunk az egész partot, lett egy kis színünk, én 1 picit bementem a vízbe is.... Még eléggé hideg volt. A bátrak úsztak is... nem kell mondani, erre a hétre az egész busznyi ember megfázott, 1-2 szerencsés kivételtől eltekintve... No, visszatérve a hétvégéhez, Lidivel gyűjtöttünk kagylókat, fényképeztünk sokat, aztán visszamentünk a többiekhez. Utána elmentünk kaját venni, szendvicseket csináltunk, és 4kor indult a busz, a két közeli kisebb települést néztünk még meg, amik szintén az óceán partján vannak. No, itt már a sofőr megelégelte a várakozást, pontosan elindultunk, úgyhogy a csapat 3/4-e lemaradt, nélkülük mentünk el. Az első települére mikor odaértünk, szépen szörfözgettek a vízben, fújdogált a szél.... Mi is lementünk sétálni a partra, de kb fél óra múlva olyan hatalmas szél kerekedett, csapkodta a hullámokat, és jött a dagály is... a végén már akkorára fölcsapódott a víz a part szélén, hogy jóval nagyobb volt mint egy ember...de ez a képen látszik is (itt lejjebb :) )A következő település is szép volt, igaz itt már eléggé fáztunk, mert nem számítottunk akkora szélre... de szerencsére Lidinél ott volt az egész pulcsikészlete :) Itt nem volt semmi extra, persze szép volt, de már sötétedett, meg olyan sok időnk sem volt. Aztán 8-kor visszaindultunk San Sebastianba, ott olyan össze-vissza megvacsiztunk, mindenki vett valamilyen italt, bedobtuk a közösbe, és most már ott maradtunk a diákszállón. Hát ez az este hozta igazán össze a csapatot (no meg a pia, ahogy Andris mondta :) ) Éjjel 1kor még kimentünk a mólóra azzal a céllal, hogy ott leszünk egy kicsit, dumálunk, a maradék italokat is elfogyasztjuk, nehogymá haza kelljen vinni valamit, és kitalálták hogy elmegyünk vmi bulihelyre....Amiből nem tudjuk, lett-e valami, mert három után már kezdtünk visszaszállingózni a szállásra.

Vasárnap délben, 1 körül indultunk vissza Madridba. Amilyen jó volt addig a két napban az idő, annyira elromlott hazafelé... Még jeges esőt is kaptunk.. :S

Este nyolc körül értünk a sulihoz, azaz én 10 körül értem haza...

No, röviden, ennyi... :)

Bilbao-San Sebastian Erasmus 2009 (I.)

Guggenheim múzeum 1
A tulipánok (mert azok akarnak lenni) valami igen törékeny anyagból
Mi (Lidivel és Andrissal) az egyik tulipánban :)
Bilbao kutyája, háttérben a múzeummal
Guggenheim 2
Guggenheim múzeum az alkonyatban
Bilbao-i pálmák
A vízparti sétány
Már San Sebastian strandján......
Az Atlanti óceánban San Sebastiannál. Azért nem volt annyira nagyon meleg a víz...
Olyan zöldes, homokospartos, óceános képet akarok... (by Lidi)
A MAGYAROK felirat végénél.... megint az Atlanti óceán partján, csak most Zarauzkoban....

Megjött a dagály....


Getaria-ban......
Három a Magyar igazság... :)
2 magyar, 2 német, 2 olasz, 1 francia (a 3. magyar a képet csinálta :))