2009. március 8., vasárnap

(márc 8) San Lorenzo de el Escorial

Nos, a mai napot arra szántuk, hogy megnézzük az El Escorial-e kolostort/palotát. Az épületet II.Fülöp király építtette, kolostor és palota keveréke. Palotának eléggé nyomasztó, kolostornak meg kissé furcsa...
Hihetetlenül hatalmas, majdnem négy óra hosszat nézelődtünk, pedig nem időztünk sokat sehol sem. A múzeumnak igen sok részlege van, vannak hatalmas faliszőnyegek, egy gyönyörű könyvtár, és persze irdatlanul sok festmények. Igen sok vallásos , ezen kívül még az uralkodókat ábrázolók is. Láttunk képeket El Greco-tól, Velázquez-től, Tintoretto-tól, Vecellio-tól, Jose de Ribera-tól. Ezen kívül még megnézhettük a királyok síremlékeit.
A sok bentlét után jó volt kimenni a a palota kertjébe, már csak azért is, mert bent eléggé hideg volt, kint pedig végre újra jó idő, 20-25 fok volt ma. A Kert is igen szép, már virágzanak a fák, és bódító illat volt, még náthásan is éreztük :)
A körülbelül 4 órás nézelődés után pihentünk egyet, kajáltunk, majd még sétáltunk egy picit, aztán mentünk is a buszra, ami visszahozott minket Madridba. Escorial eléggé közel van, még egy óra sincs az út, és közben a táj is nagyon szép, van 1 jó nagy horgásztó. Mögötte erdő, a mögött pedig a hatalmas, havas hegyek... erről lejjebb kép is lesz.

Hazaérkezéskor miért is ne, kiderült, hogy nem vittünk magunkkal kulcsot... Csöngettünk a lakásba, de természetesen pont most nem voltak itthon. Szerencsére nem kellett sokat várnunk a lépcsőházban, kb 15 perc múlva meg is jöttek.. :)


San Lorenzo de el Escorial makettje


Monasterio de el Escorial


Néhány sutyiban készített kép belülről....






















a bazilika tornya, ahova épp nem lehet bemenni, mivelhogy épp restaurálják... de azért így is nagy élmény








a szép tó, mögötte a Sierra de Guadarrama havas csúcsaival...


ugri-bugri

1 megjegyzés: